Racing i Norge

En av de mest kjente formene for bilsport og motorsport, er det som kalles racing. Det ligger kanskje i ordet – her handler alt om fart og å komme først i mål. Bilene er spesiallaget og kan oppnå vanvittige hastigheter, og publikum biter negler mens de spent venter på målgang. Dette har med årene også blitt en populær sport her til lands, og du vil i denne guiden kunne få et innblikk i norsk racing – og racing generelt. Dette er kanskje verdens mest fartsfylte og actionfylte sport, så heng med!

Hva er egentlig racing?

I denne bilsportgrenen foregår et kappløp mellom racerbiler, noe som skjer på asfalterte bilbaner. Faktisk er det slik at mesteparten av alle mesterskap innen bilsport faller innunder nettopp grenen racing. Det finnes forskjellige navn på denne motorsporten, som for eksempel asfaltbaneracing, baneracing og asfaltracing – men de fleste sier nok bare «racing» i dagligtale. Når det er snakk om racing, er det alltid en fører inni bilen til enhver tid, og det er massestart («fellesstart») i løpene. Dette gjør det bare ekstra spennende å følge med underveis, og det er virkelig et kappløp om tiden!

Norsk racing

Mange her til lands har fattet interesse for racing som motorsport. Dette har også resultert i at det i dag blir arrangert mange forskjellige norgesmesterskap for ulike klasser, men de havner alle under paraplyen kalt Racing NM. Her i Norge har vi flere forskjellige baner hvor slike løp avholdes, som for eksempel Vålerbanen, Arctic Circle Raceway og Rudskogen. Før i tiden ble det også arrangert løp i Lånkebanken like ved Stjørdal, og på Røsvoll som er lokalisert like ved Mo i Rana. Gateløp har også blitt arrangert, blant annet i Nærbø, Oslo, Klepp, Haugesund og Skien.

Klasser under Racing NM

Det kan som sagt være flere ulike klasser som har løp under norgesmesterskapet i racing. Vi kan for eksempel nevne klasser som Seven Racing, GT Racing, Formula Basic og Historisk Racing. Førstnevnte er navnet på en norsk racingklasse som stort sett deltar i arrangementene til Racing NM på forskjellige norske racerbaner som Vålerbanen, Rudskogen og Arctic Circle Norway. Tidligere ble Seven Racing kalt for Locost, og kan beskrives som en klasse innunder Super 7-biler. I praksis blir det imidlertid brukt biler med mer moderne karosseri som er utviklet her til lands.

De vanligste grenene innen racing

Dersom vi snakker om racing generelt, er NASCAR, Formel 1, FIA GT, Indy Car, WTCC, STCC, DTM og Le Mans Series de aller vanligste racingklassene på verdensbasis. For oss nordmenn er kanskje Formel 1 den mest kjente. Denne motorsporten, som også er kjent som Formula 1 (på engelsk), er den aller øverste klassen innen motorsport som blir arrangert av FIA – Det internasjonale bilsportforbundet. I denne sporten er det er sett med regler som både førere og biler må følge, og det store internasjonale mesterskapet innen Formel 1 er best kjent som «Grand Prix».

Den mest kjente racing-arenaen: Rudskogen

I Rakkestad kommune finner du Rudskogen, en motorpark som hvert år blir besøkt av mange bilinteresserte mennesker fra fjern og nær. Dette er det nasjonale senteret innen motorsporten i Norge, og består av en bil- og MC-bane på drøye 3,2 km, samt en Gokart-bane som er i overkant av 1,2 km. Det er også et område for enduro i Rudskogen. I august måned pleier det å arrangeres en festival i Rudskogen, der bilinteresserte kan være sammen om denne spennende og fartsfylte hobbyen! Racing har virkelig kommet for å bli i Norge.