Norsk rally i snø og fjell

Rally er en motorsport der biler konkurrerer på fart og tidsnøyaktighet. I denne formen for bilsport er det hastighetsprøver på enkelte strekninger, og transportetapper som skal kjøres på idealtid. I sporten kan det også gis minuspoeng hvis farten er for høy eller lav på feil sted i løypa. Rally arrangeres både nasjonalt og internasjonalt gjennom NM og VM, og hvert rally-konkurranse inneholder flere løyper som teller sammenlagt. I Norge er rallyløypene ofte dekket av snø og brøytekanter, og er eksotiske i verdenssammenheng. I 2019 skal et høyt fjell – Tron – benyttes som rallyløype. Mange nordmenn har oppnådd gode resultater i sporten de siste årene.

  • Konkurranseform for biler der hastighet er avgjørende
  • Idealtid og tidskontroller
  • Flere rallyløyper utgjør én rally-konkurranse
  • En kartleser og en fører i bilene

Rally i Norge

Rally utviklet seg i Norge ut fra løp som ble kalt PO-løp, noe som er en forkortelse for pålitelighets- og orienteringsløp. Disse løpene gikk ut på å enten komme seg til et punkt ved raskest mulig rute, eller ved å kjøre ei rute raskest mulig. Her spilte kartleseren like stor rolle som føreren. Her var det fartskontroller på hemmelige steder som påvirket resultatsummen sammenlagt. Første gang disse løpene ble avholdt i Norge var i 1914. Disse utviklet seg til dagens rally, noe som skjedde på 1960-tallet. I perioden 1972–1987 var rally forbudt i Norge, og utøverne måtte dra til Sverige eller Danmark for å konkurrere.

Før forbudet ble det likevel arrangert NM i Rally. Dette ble først avholdt i 1967. Nasjonale rally-løp arrangeres i Norge hvert år. Disse deles etter løpslengde inn i ordinær rally, minirally og sprintrally. Ordinær rally er på maks 250 kilometer og har sju fartsetapper på høyst 30 kilometer. Minirally er på maks 250 kilometer, mens Sprintrally er på maks 150 kilometer. NM i 2019 blir arrangert over seks løp som alle er fordelt på sommer- og vintersesongen. Tre av rally-løpene i NM er Rally Hadeland, Rally Sørland og Rally Hedemarken. Dermed får førerne utfordringer på både sommer- og vinterføre.

Rally Tronfjell

Høsten 2019, lørdag 7. september, arrangeres det noe helt unikt og ekstraordinært i norsk bilsport, nemlig et rallyløp som har vært planlagt i flere år. Dette kalles Rally Tron, og er et sprintrally og Norges svar på amerikanernes Pikes Peak. Her skal hele femti biler delta i et rally som går opp på fjellet Tron, med start og sluttpunkt i Alvdal. Veien opp er den nest høyeste norske bilveien, og blir vanligvis brukt av turistbusser. Hastigheten er beregnet til å være 190 km/t eller høyere på enkelte partier. Løpet er spektakulært og skal dekkes direkte på internett samtidig som publikum har plass midt i løypa.

Nordmenn i rallysporten

Mange kjente navn skal delta i Rally Tron, og en av dem er Anders Grøndal. Han er i dag Norges mestvinnende bilsportutøver, og har i løpet av sin karriere vunnet 15 NM-gull i ulike rally- og bakkeløp. Andre nordmenn som har hatt gode karrierer i rally er blant annet Henning Solberg (1973) og Petter Solberg (1974), som er brødre. De har begge hatt mange topplasseringer, både nasjonalt og internasjonalt. To som er yngre og som også har gjort det godt i sporten, er Mads Østberg (1987) og Andreas Mikkelsen (1989). Østberg var ikke mer enn fire år da faren, Morten Østberg, inkluderte sønnen i rallysporten.

Hvordan praktiseres rally i Norge?

I Norge arrangeres det NM, og mange ønsker å delta i rallyløp gjennom året. For å gjennomføre løp på en god måte er det klasseinndelinger etter motorvolum, trimmingsgrad, bilens alder og erfaringen som føreren innehar. NBF har også regler for hvem som kan ha førerlisens, regler for ungdomsrally, co-driver-lisens, kartleserlisens og vognlisens. Det må være en kartleser og en fører i bilen. I Norge i dag er rally blitt en folkesport gjennom mange år. Fargerike personligheter i sporten har fått publikum interessert i rallysportens kontroll på hastighet og fart, samt løyper, kartlesing og presisjon i bilkjøring på både sommer- og vinterføre.