Hva er motocross?

Motocross er en populær motorsport, som foregår på egnede baner med motorisert crossykkel, spesialdesignet for dette formålet. Banen som benyttes består av et underlag av sand eller jord, der de første hundre meterne er en rett slette og den resterende banen består av utallige svinger og hopp som naturlige utfordringer. Løpet kjøres vanligvis over to omganger, eller heat som det kalles, og inntil 30 deltakere kan delta på én og samme gang. Kort forklart er motocross et terrengløp på motorsykkel på en svingete og kupert rundbane av sand eller jord.

Motocross i Norge

Motocross er stort også i Norge, der sporten er tillatt kun på spesielt godkjente områder. Du kan kun utøve sporten som medlem av NMF. For å kunne trene motocross, eller delta på konkurranser, må du også ha bestått obligatorisk lisenskurs. Dette kurset omfatter åtte timer teori og åtte timer kjøreteknikk. Ved bestått kurs får du utstedt lisens. Det er også mulig å få nybegynnerlisens, som må søkes om ved oppmøte på motocrossbanen. Det finnes flere typer motocross du kan utøve: motocross for barn, freestyle motocross (FMX), supermotard og supercross.

Banens utforming

Banen er en rundbane på et underlag av sand eller jord, der de første hundre metrene er en rett strekning og resterende bane består av svinger og hopp laget av jord. Hoppene kan variere fra en meter og opptil 40 meter i høyde. Sporet du velger å benytte er helt avgjørende for plasseringen som kan oppnås. Velges feil spor, kan en deltaker miste opptil ti sekunder. Dette er ganske mye, og ikke så enkelt å kjøre inn igjen. Det arrangeres både NM, NM for lag og Norgescup i motocross.

For barn

I klassen for barn kan barn helt ned til fem år delta med sykkel inntil 60 cm³ laveffekt. Fra fylte ti år kan barna kjøre inntil 85 cm³, og fra fylte 14 inntil 125 cm³. Fra fylte 16 regnes utøveren som voksen og kan kjøre fri cm³. Motorsportforbundet kan også i visse tilfeller seriegodkjenne barnemotorsykler med høyere kubikk, men da kreves det at syklene har lav effektytelse som passer barnets høyde og individuelle ferdighetsnivå. Etter at du har fylt 16 år, kan du velge fritt blant alle grener innen motorsporten.

Freestyle motocross

Freestyle motocross (FMX) er en gren med høye hopp og mye triks. Norges største stjerne i kategorien er Kenneth Gundersen, som la opp i 2009 etter å ha gjennomført blant annet Motocross Grand Prix (VM) som eneste nordmann på profesjonelt lag. I denne grenen får førerne poeng etter triksene de gjør når de letter fra ramper eller hopp. Hoppene er her mellom 20 og 50 meter høye, og triksene blir mer spektakulære jo høyere hoppene er. Av triks kan vi nevne «backflip», «tsunami», «kiss of death», «heelclicker» og «can can» m.fl.

Stjerner innen freestyle

Foruten Kenneth Gundersen, finnes flere norske stjerner i Freestyle Motocross. Her kan vi nevne Ailo Gaup fra Masi i Kautokeino. Han ble verdensmester i denne grenen i 2004 og i 2007. Han er for øvrig en av to nordmenn (den andre er Andre Villa) som har konkurrert i X-games i USA. Denne konkurransen er verdens største ekstremsportkonkurranse. I 2007 ble Ailo Gaup kåret til årets nordnorske idrettsnavn samt årets nordlending i år 2007. I 2008 vant han den åpne klassen på idrettsgallaen og ble nummer to som årets idrettsnavn, forbigått av Odd-Bjørn Hjelmeset.